Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po-Čt 8-16, Pá 8-14
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
29.09.2019
Představujeme značku Berlinger Haus
Představujeme značku Berlinger Haus   Značka Berlinger Haus je součástí společnosti Home Impex Ltd., která byla založena v září roku 2007. I když se... číst celé
21.09.2019
Nevyzvednutí zboží zaslaného na dobírku
Plánujete, že si objednáte zboží na dobírku s tím, že si to ještě necháte projít hlavou a když se rozhodnete, že ho vlastně nechcete, tak si jej jedno... číst celé
01.09.2019
Jak pečovat o nerezové nádobí a předejít poškození a vadám
Jste-li vlastníkem nerezového nádobí, jistě se Vám bude hodit pár praktických a užitečných rad, jak takovému poškození zabránit nebo jej alespoň napra... číst celé
Zobrazit všechny novinky

 

Rychlý kontakt:

tel: 728 980 637

Pondělí-čtvrtek 8:00-16:00

Pátek 8:00-14:00

e-mail: info@ateros.cz
 
Chat: 8:00-21:00

 

 

Přijímáme tyto platební karty:

 visavisa

 

 

  1. Úvod
  2. Novinky
  3. Jak pečovat o nerezové nádobí a předejít poškození a vadám
Jak pečovat o nerezové nádobí a předejít poškození a vadám
01.09.2019

Jste-li vlastníkem nerezového nádobí, jistě se Vám bude hodit pár praktických a užitečných rad, jak takovému poškození zabránit nebo jej alespoň napravit.

Před prvním použitím

 *Sejměte obalový materiál, štítky, nálepky a cedule.
UPOZORNĚNÍ: Některé nádobí je odesíláno s ochranným plastovým dílem, umístěným zejména pod rukojetí. Odstraňte prosím tento díl před prvním použitím, protože by
jinak mohlo vzniknout riziko požáru.
*Nádobí umývejte v teplé mýdlové vodě, poté opláchněte a řádně vysušte měkkou utěrkou nebo papírovou utěrkou.
*U nádobí s nepřilnavým vnitřním povrchem zahřívejte každou pánev na nízkou teplotu po dobu 30 sekund, poté vypněte zdroj tepla, nalejte lžíci oleje a čistou utěrkou nebo
papírovou utěrkou olej rozprostřete po celém vnitřním povrchu. Nadbytečný olej setřete. Poté je třeba pánev pravidelně udržovat, aby si její nelepivý povrch uchoval nepřilnavé
vlastnosti.

Obecné tipy na vaření

*Při vaření vždy používejte nízký nebo střední stupeň tepla (včetně vaření vody). Nízký a střední stupeň tepla nabízí nejlepší výkon. Vysoký stupeň tepla může poškodit nádobí a na
tento typ poškození se nevztahuje záruka. Vysoký stupeň tepla používejte výhradně k ředění tekutiny. Střední a středně vysoký stupeň tepla používejte k pražení, smažení při
míchání a smažení. Nízký stupeň tepla používejte k zahřívání pokrmu, povaření a přípravě jemných omáček.
*Nikdy nenechávejte nádobí vařit na sucho a nepokládejte prázdné nádobí na zahřátou plotnu nebo nad plamen.
*Zvolte správnou velikost plotny a sílu plamene, aby se teplo nebo plamen dotýkal jen dna nádobí a nestoupal po stranách nahoru.
*Nepoužívejte pánve s nepřilnavým povrchem na flambování.
*Před vyčištěním nechejte pánev vychladnout, abyste zabránili deformacím způsobeným silnou změnou teploty. Vyvarujte se extrémním změnám teploty.
*Neposunujte ani netlačte nádobí přes povrch plotny, protože byste mohli poškodit jak nádobí, tak povrch plotny.
*Při vaření vody přidávejte do vody sůl až poté, co voda začne vřít. Zabráníte tak tomu, aby zrnka soli poškodila ocelové části nádobí.
*Nikdy nezahřívejte tuk ani olej tak dlouho, že by začal kouřit, hořet nebo černat.
*Mléko se snadno připálí. Zahřívejte na nízký nebo střední stupeň, dokud se kolem okraje nezačnou vytvářet bublinky.
*Aby nedošlo k rozlití, nenaplňujte pánev do více než dvou třetin objemu.
*Nepoužívejte pánev ke skladování kyselých, slaných nebo tučných jídel před vařením ani po něm.
* Nebude-li uvedeno jinak, používejte pánev Tefal výhradně na plotně a nikoliv v troubě – viz rovněž část o rukojetích, kruhových ovladačích a poklicích.

Vhodnost plotny a používání

*Zajistěte, aby pánev byla vhodná pro Vaši plotnu. Potřebné údaje naleznete na symbolech uvedených na obalu, balení nebo v katalogu.
*Vždy před vařením vysušte z vnější strany dno nádobí – především v případě keramické, halogenové nebo indukční plotny. V opačném případě se pánev může k plotně přilepit.
*V závislosti na typu plotny se dno pánve může zabarvit nebo poškrábat. Toto je normální.
*Postavte pánev nad vhodně silný plamen nebo na plotnu, vždy na střed zdroje tepla.
*Na keramické plotně zajistěte, aby plotna i dno pánve/hrnce byly dokonale čisté. Zabráníte tak zachycení nečistoty mezi pánví a plotnou, které by vedlo k poškrábání plotny.
*Nikdy pánve neposunujte po povrchu plotny – pánev/hrnec vždy zvedněte.
*Nikdy nesmýkejte pánvičkou, pánví wok ani rendlíkem na sporáku během vaření.


Používání nádobí na indukční plotně

Indukce je způsob ohřevu, který je mnohem rychlejší a výkonnější než jiné zdroje tepla. K zaručení správného výkonu Vašeho nádobí:
*Nikdy neohřívejte prázdnou pánev ani hrnec.
*Při předehřívání pánve doporučujeme, abyste kruhový ovladač (stupeň výkonu) nastavili na střední teplotu (přečtěte si pokyny k provozu plotny).
*Pokud používáte pánev s nepřilnavým povrchem, používejte technologii Thermospot, abyste viděli, kdy pánev dosáhla nejlepší teploty na vaření. Poté stačí přidat jídlo a snížit teplotu a
udržovat ji (abyste zabránili přehřátí pánve).
UPOZORNĚNÍ: Účinnost pánve může být ovlivněna průměrem a výkonem plotny.

Užitečné tipy k používání poklice

*Když hodláte sejmout při vaření poklici, nakloňte ji, abyste nasměrovali páru mimo tělo. Udržujte ruce a obličej mimo ventily.
*Nepoužívejte skleněné poklice s prasklinami, odštěpujícími se částmi nebo škrábanci a nepokoušejte se opravovat poškozené nádobí. Použitím poškozené poklice by mohlo dojít k
explozi páry a možnému poranění uživatele nebo přihlížející osoby.
*Nedávejte horké skleněné poklice do studené vody, pod tekoucí studenou vodu ani přímo na studenou pracovní plochu, protože takto náhlou změnou teploty by mohlo prasknout
sklo. Na tento typ poškození se nevztahuje záruka.
*Poklice z tvrzeného skla jsou bezpečné pro použití v troubě do maximální teploty 175 °C / stupeň výkonu 4 u plynu. Předtím, než pánev umístíte do trouby s vyšší teplotou, než
která je uvedena výše, je třeba sejmout skleněnou poklici.
*Pokud mají Vaše skleněné poklice rukojeť z čistého bakelitu (tzn. bez dalších lemů), je jejich použití bezpečné do teploty 175 °C (stupně výkonu 4 u plynu) nejdéle po dobu jedné
hodiny. Bakelitové rukojeti s lemem nesmíte do trouby dávat vůbec.
*Jakákoliv poklice s ventilačním otvorem není do trouby vhodná a nesmíte ji tedy do trouby vůbec vkládat.
*Pokud necháte zakrytou pánev na plotně po ztlumení zdroje tepla, je třeba nechat mezi poklicí a pánví nebo ventilačním otvorem mezeru, aby se nevytvořilo vakuové uzavření.
Pokud zpozorujete vakuové uzavření, nepokoušejte se sejmout poklici z pánve, ale zavolejte na linku pomoci.

Držadla a rukojeti

*Držadla a rukojeti se mohou za jistých podmínek zahřát. Vždy mějte po ruce rukavice do trouby. Při vaření se ujistěte, že se rukojeť nenachází nad jinou horkou plotnou nebo
plamenem. Zabraňte styku rukojetí s přímým teplem nebo plamenem a neumísťujte je bezprostředně nad horký gril.
*Některá držadla a rukojeti jsou přišroubovány a šrouby se časem mohou vzhledem k neustálému zahřívání a ochlazování uvolnit. Pokud se tak stane, musíte je pečlivě dotáhnout.
Nepřitahujte je však příliš, protože byste mohli poškodit poklici nebo rukojeť. Pokud se Vám šroub nepodaří dotáhnout nebo je rukojeť přinýtovaná nebo přivařená, zavolejte na
linku pomoci.
*Pokud je držadlo nebo rukojeť z nerezové oceli, jsou obvykle bezpečné do teploty 260 °C / stupně výkonu 9 u plynu.
*Pokud je držadlo nebo rukojeť z nerezové oceli se silikonovou vložkou nebo obalem, jsou bezpečné do trouby do teploty 210 °C / stupně výkonu 6 u plynu maximálně na jednu
hodinu.
*Pokud má Vaše poklice rukojeť z čistého bakelitu (tzn. bez dalších lemů), je její použití bezpečné do teploty 175 °C (stupně výkonu 4 u plynu) nejdéle po dobu jedné hodiny
*Bakelitová držadla a rukojeti s lemem nesmíte do trouby dávat vůbec.
*Žádný ventilační otvor není vhodný do trouby a nesmíte jej tedy do trouby umísťovat.

Nádobí s nepřilnavým povrchem (péče a čištění)

*Můžete používat většinu kovových pomůcek, s výjimkou nožů a šlehacích metel. Při používání jakýchkoli kovových pomůcek si však počínejte velmi opatrně. Nepoužívejte kovové
pomůcky s ostrými hranami a nikdy neřežte přímo v pánvi. Nepřilnavý povrch nikdy neodírejte ani do něj nepíchejte. Na poškrábání se nevztahuje záruka.
*Při postupném používání může dojít k nepatrnému odbarvení nepřilnavého povrchu. Toto je docela běžný jev, který nebude mít vliv na nepřilnavost nádobí.
*Drobné povrchové skvrny a škrábance jsou běžné a nemají negativní vliv na nepřilnavost povrchu. Na tyto skvrny se nevztahuje záruka.
*U nádobí s nepřilnavým povrchem není třeba používat spreje na vaření. Použitím těchto sprejů může dojít k tvorbě neviditelné vrstvy na povrchu pánve, která bude mít vliv na její
nepřilnavost.
*Provádějte pravidelnou údržbu nepřilnavého povrchu, kterou zajistíte výkon, a to především při mytí v myčce (viz část „Před prvním použitím“).
*Pokud v pánvi nechtěně spálíte jídlo, naplňte pánev teplou vodou a prostředkem na mytí nádobí a nechejte jej působit po dobu jedné hodiny. Poté pánev v případě potřeby umyjte
jako obvykle houbou s neodíravým povrchem (nepřilnavou čisticí houbou). Poté nepřilnavý povrch vytřete papírovým ubrouskem s trochou oleje na vaření, čímž obnovíte jeho
nepřilnavé vlastnosti (viz část „Před prvním použitím“).
*Jestliže se jídlo začne „lepit“ na pánev, je toto obvykle znakem oslabení nepřilnavých vlastností povrchu vzhledem k přehřívání pánve, její nepravidelné údržbě (viz část „Před prvním
použitím“), spálení jídla v pánvi nebo navrstvení zbytků jídla v pánvi. Na tento typ poškození se nevztahuje záruka výrobce.
*Nános nebo šupinky vodního kamene mohou na povrchu v pánvi utvořit povlak. K tomu často dochází, když se pánev průběžně používá na vaření zeleniny, která se vaří v tvrdé
vodě. Tyto zbytky odstraníte zředěným octem nebo citronovou šťávou. Tento problém se dá rovněž vyřešit tak, že po umytí a oschnutí pánve stříknete trochu oleje na smažení na
nepřilnavý povrch, čímž se opět obnoví vlastnosti nepřilnavého povrchu.
*Nepřilnavý povrch se při běžném používání v domácnosti nemá odštěpovat ani loupat. Nechtěné požití částic povrchu nepředstavuje žádné riziko. Tyto částice jsou netoxické a zcela
inertní. V případě požití jsou tedy pro tělo zcela neškodné. V případě jakýchkoliv obav, prosím, kontaktujte zákaznickou podporu.

Nepřilnavý povrch s technologií Thermospot

Nádobí Tefal je k dispozici s technologií Thermo-Spot™ i bez ní. Pokud má Vaše pánev ukazatel teploty, jak je uvedeno na obrázku, uvidíte, kdy pánev dosáhla
optimální teploty na vaření (přibližně 190 °C).
V chladném stavu: - Je viditelná struktura Thermo-Spot™. Přidejte do pánve kapku oleje na vaření. Vyčkejte, dokud Thermo-Spot nezíská jasnou barvu. V tuto
chvíli je pánev dokonale předehřátá a připravena k vaření. Jakmile již strukturu neuvidíte, snižte výkon, abyste udržovali teplotu. Tato technologie Thermospot
Vám tedy pomůže zabránit přehřátí pánve.

Nádobí s keramickým povrchem

*Keramický povrch lze zahřát na kamnech na teplotu 300 °C.
*Tato vysoká tepelná odolnost vnitřního keramického povrchu činí z pánve ideální nástroj k pražení, opékání do hněda a smažení.
*Keramické nádobí propaguje zdravé vaření díky tomu, že nevyžaduje tolik nasycených tuků a oleje.

Pomůcky

*Doporučujeme používat plastové, silikonové nebo dřevěné pomůcky pro nejlepší, dlouhodobé výsledky.
*Pokud má Váš produkt nepřilnavý povrch, přečtěte si část „Nádobí s nepřilnavým povrchem".
*Jemné zabarvení povrchu je normální a nijak nesnižuje výkon Vašeho nádobí.

Použití v troubě a na grilu

*Použití nádobí v troubě je bezpečné do teploty 260 °C / stupeň výkonu 9 u plynu, pokud jsou rukojeti z nerezové oceli bez bakelitové nebo silikonové vložky či obalu. Přečtěte si část
o rukojetích a držadlech, kde zkontrolujete, jaká teplota je pro nádobí bezpečná.
*Při vkládání nádobí do trouby a jeho vytahování ven vždy používejte rukavice do trouby.
*Poklice z tvrzeného skla jsou bezpečné pro použití v troubě do maximální teploty 175 °C / stupeň výkonu 4 u plynu. Předtím, než pánev umístíte do trouby s vyšší teplotou, než
která je uvedena výše, je třeba sejmout skleněnou poklici. Přečtěte si část „Držadla a rukojeti“.
*Nádobí s rukojetí z nerezové oceli bez silikonové nebo bakelitové vložky s nepřilnavým vnitřním povrchem lze dávat pod gril, avšak v minimálním odstupu 5 cm od topného tělesa
grilu.

Mytí nádobí

*Po každém použití umyjte vnitřní i vnější povrch své pánve houbičkou s horkou vodou a tekutým prostředkem na mytí nádobí. Dobře ji opláchněte a důkladně osušte.
*Nepoužívejte drátěnky ani písek na mytí nádobí.
*Rovněž nikdy nenalévejte do rozehřáté pánve studenou vodu ani pánev neponořujte do studené vody. Prudké změny teploty mohou způsobit zkroucení kovu, a tím pádem zvlnění
základny.
*Kvůli hliníkovým prvkům (např. nýty) svou pánev nenechávejte moc dlouho stát ponořenou ve vodě. Vždy své nádobí důkladně utřete.

Mytí v myčce

*Ne všechno nádobí Tefal smí do myčky. Vždy si tuto informaci ověřte na obalu výrobku. Viz rovněž „Rukojeti, madla a poklice“. I když smí vaše nádobí do myčky, i tak jej
doporučujeme umývat ručně.
*Při umývání v myčce se mohou vnější povrch a hliníkové prvky díky některým mycím prostředkům obrousit a ztratit barvu. Naše záruka se na tento typ opotřebení nevztahuje,
výkonu pánve se to však nijak nedotkne.
*Abyste uchránili výkon nepřilnavého povrchu, doporučujeme opakovanou „úpravu“ po umytí v myčce (viz „Před prvním použitím“).
*Nenechávejte své nádobí v myčce stát poté, co doběhne mycí cyklus.

Mytí - nádobí s nepřilnavým povrchem

*Pokud jde o pravidelnou péči, myjte své pánve horkou vodou, tekutým mycím prostředkem a houbičkou (písek ani drátěnky se nedoporučují).
*Odolnější skvrny nebo připálené jídlo nejprve odmočte v horké vodě. Použijte jemný speciální práškový čisticí prostředek na nerezovou ocel smíchaný vodou, který vytvoří pastu.
Naneste pastu na klůcek měkké látky. Myjte kruhovými pohyby od centra směrem ven. Umyjte v horké mýdlové vodě, okamžitě osušte, aby povrch nezmatnil.
*Nikdy na mytí své pánve nepoužívejte bělící prostředek, prostředky na mytí trouby nebo produkty na bázi chloru, jelikož mají na nerezovou ocel extrémně korozivní účinek, a to i ve
zředěném stavu. Na nerezu se objeví drobné ďolíčky, které nemusí být na první pohled ani vidět, ale mají vliv na kvalitu vaření.
*Nepoužívejte drátěnky, drátěné houbičky ani písek na mytí nádobí.
*Nylonové abrasivní houbičky se používat smí.
Pozor: nerezová povrchová úprava a prvky mohou díky abrasivním vlastnostem některých přípravků do myčky ztratit lesk. Na tyto účinky se nevztahuje záruka.
*I když vaše nádobí smí do myčky, i tak jej doporučujeme umývat ručně. Poté nádobí okamžitě po umytí důkladně otřete, aby povrch nezmatnil.
*Nenechávejte své nádobí v myčce stát poté, co doběhne mycí cyklus.
*Na nerezového nádobí se časem mohou objevit modré nebo žluté barevné odstíny. Je to přirozený jev, který může být důsledkem přehřátí a není to žádný znak vady nádobí.
*Při nedostatečném čištění nebo úplném vyvření vody mohou vzniknout: - bílé skvrny (např. od vaření brambor), jemný bílý kámen, duhový efekt/měnící se třpyt, hnědé kruhy
(stopy od vysušení vody).
*Pokud je produkt vyroben z nerezové oceli, může na vnějším povrchu dojít k odbarvení. Toto odbarvení lze odstranit speciálním čisticím prostředkem na nerezové nádobí nebo
citronovou šťávou nebo octem přidaným do běžného roztoku na čištění.

Zde je přehled poškození a vad:

ODBARVENÍ

Odbarvování nerezového nádobí vzniká během i po procesu vaření anebo při čištění. Žluté, modré nebo fialové skvrny jsou tenké povlaky, které se tvoří na povrchu nerezové oceli, zatímco samotná nerezová ocel zůstává beze změny.

Příčinou jsou  chemické reakce mezi kyslíkem a složkami v čistících prostředcích nebo potravinách. Tyto změny barvy však nejsou nijak zdraví škodlivé a neovlivňují kvalitu, použití nebo životnost nádobí. Po stranách hrnce se skvrny objevují tehdy, je-li jídlo po uvaření v hrnci ponecháno delší dobu.

 

Jak tomu zabráním?

K uchování perfektního stavu nádobí napomáhá, pokud jsou škrobová jídla jako například těstoviny, brambory vařena v menším množství vody. Po dovaření je také možné ponechat v hrnci malé množství vody- tím zabráníte zbarvení. Nerezovou ocel (zejména nové nádobí) doporučujeme pravidelně čistit speciální péčí o nerezovou ocel, aby nedocházelo k vytváření nečistot.

Co dělat, když je pozdě?

Zabarvení lze snadno odstranit speciální péčí na nerezovou ocel, stejně dobře funguje octová voda nebo kyselina citronová.

NÁNOSY ŠKROBU

Škroby se usazují většinou na dně, popřípadě na stěnách u dna, jestliže vaříme potraviny obsahující škrob (těstoviny, brambory, rýže) v příliš malém množství vody, nebo po vaření zůstávají dlouhou dobu v nádobě. Jedná se však pouze o povlak, samotná nerezová ocel zůstává bez poškození.

Jak tomu zabráním?

Po vyjmutí jídla přidejte do hrnce trochu vody, aby nánosy neměly šanci přilepit se na dno.

Co dělat, když je pozdě?

Nánosy škrobu lze snadno odstranit speciální péčí na nerezovou ocel, taktéž dobře funguje octová voda nebo kyselina citronová.

KONTAKTNÍ-NÁPLAVOVÁ REZ

Kontaktní koroze se vytváří skrze kontakt mezi povrchem z nerezové oceli a korozivními železnými částicemi, které se hromadí na povrchu a následně začnou korozi. Pokud jsou rychle odstraněny, povrch z nerezové oceli bude stále neporušený. Pokud je doba kontaktu delší, povrch bude zkorodován a také začne korozi, byť je nerezový. Často je těžké přesně definovat příčinu kontaktní koroze. V 99% případů se však jedná o staré vodovodní potrubí ze železa, hrnce nebo poklice s železnými šrouby nebo nože s rezavými čepelemi, které jsou umístěny v myčce společně s nerezovým nádobím. Koše na příbory v myčce na nádobí s lehce poškozenými plastovými povlaky mohou být také důvodem pro náplavovou rez.

Jak tomu zabráním?

Čtěte pozorně návody a pokyny k obsluze vaší myčky a vkládejte pouze nádobí, které je pro čištění v ní vhodné.

Co dělat, když je pozdě?

Včasné zjištění náplavové koroze lze snadno odstranit speciální péčí na nerezovou ocel. Ta zároveň ošetřuje povrch nerezové oceli a tím do budoucna zabraňuje vzniku podobné koroze.

KOROZE POVRCHU

Nerezová ocel má schopnost vytvářet pasivní vrstvu v případě kontaktu s kyslíkem, která následně působí jako ochranná vrstva. Lokální útoky halogenových solí - v domácnosti se obvykle jedná o obyčejné soli ve spojení s vodou a kyslíkem – však mohou zničit pasivní vrstvu a způsobit korozi. Výsledkem je malý otvor, který není na první pohled viditelný nebo menší odlupování povrchu. Čím vyšší je teplota a koncentrace soli, tím vyšší je riziko koroze. Nové hrnce jsou citlivější než ty, které se již používají, protože jejich pasivní vrstva se dosud nevytvořila.

Jak tomu zabráním?

Při vaření přidávejte sůl pouze do vroucí nebo horké vody a dobře ji rozmíchejte aby se rychle rozpustila a neklesala na dno. Nové hrnce nejsou vhodné pro dlouhodobé skladování potravin např. v lednici atd. Důležité je také preventivně používat speciální péči na nerezovou ocel, která vzniku podobného typu koroze zabraňuje.

Co dělat, když je pozdě?

Korozi tohoto typu bohužel není možné odstranit.

PŘEHŘÁTÍ

Když je nádobí přehřáté, potraviny, oleje a tuky se v něm mohou spálit. Pokud je hrnec nebo pánev příliš rozpálena, mohou pálící se tuky dokonce začít kouřit. Stejné je to, pokud pánev rozpalujete dlouhou dobu zcela bez tuku nebo oleje. Při opakovaném přehřátí a spálení tuků se na povrchu pánve vytvoří hnědé zabarvení, většinou na dně nádobí. Toto zabarvení je v 99% nevratné a poškozuje natrvalo nepřilnavý povrch.

Příliš vysoké teploty většinou nejsou při vaření žádoucí. Optimálních výsledků dosáhnete při použití střední úrovně, která je zároveň úsporná.

Jak tomu zabráním?

Pánev nerozpalujte na nejvyšší výkon a vždy použijte alespoň kapku oleje nebo tuku. Používáním středního výkonu zabráníte, aby se jídla na pánvi spálila. 

Co dělat, když je pozdě?

Pokud s nepřilnavými povrchy zacházíte správně, zachovají si své vynikající vlastnosti po dlouhou dobu let. Pokud však dojde k opakovanému přehřívání či spálení nepřilnavého povrchu, často ztrácí svoje nepřilnavé vlastnosti a jeho poškození není možné napravit.

MECHANICKÉ POŠKOZENÍ

Mechanické poškození způsobují ve většině případů ostré hrany kuchyňského náčiní. Příčinou je používání kovového náčiní, elektrického mixéru přímo v hrnci, v nejhorším případě pak krájení nožem rovnou na pánvi. Některé nepřilnavé povrchy garantují odolnost vůči poškrábání, to však platí pro standartní užívání, nikoliv krájení nožem nebo mixování elektrickými přístroji. Pamatujte při vašich kulinářských dobrodružstvích na to, že žádný povrch není nezničitelný.

Jak tomu zabráním?

V návodu na použití by mělo být vždy uvedeno, jaké náčiní je pro daný povrch vhodné. Jednoznačně bezpečné pro všechny druhy nádobí je pracovat s dřevěným, plastovým, nylonovým nebo silikonovým náčiním. 

Co dělat, když je pozdě?

Mechanické poškození není možné opravit. Pokud však nedochází k značnému odlupování nepřilnavého povrchu, v důsledku jeho předchozího poškrábání, je nádobí dále funkční a lze jej používat bez omezení.

VODA VE SKLENĚNÉ POKLICI

Vzhledem k různorodosti materiálů, ze kterých je nádobí vyrobeno mohou vysoké teploty při vaření způsobit, že se materiály roztahují a ochlazují různou rychlostí. Tím se mohou vyjímečně vytvořit miniaturní skulinky mezi skleněnou poklicí a její rukojetí, do kterých se dostanou kapky vody.  

Jak tomu zabráním?

Pokud umýváte pokličky v myčce, doporučujeme je umisťovat do svislé polohy. To stejné platí při umývání v ruce a následném umístění do odkapávače. 

Co dělat, když je pozdě?

Rukojeť poklice lze během pár vteřin odšroubovat klasickým šroubovákem a poklice lze kompletně umýt nebo vysušit i pod rukojetí, kterou následně zpátky našroubujete.

NEFUNKČNÍ NA INDUKCI

Průměr nádobí by v podstatě měl odpovídat průměru varné zóny na vaší indukční desce. Plotýnky však většinou nejsou tak velké, jako větší hrnce nebo pánve, což je ale v pořádku. Nádobí, které používáte na indukci, by mělo mít vždy větší nebo stejný průměr, než je průměr varné zóny. V opačném případě může indukce špatně fungovat nebo může dokonce zahřívat jiné předměty v okolí plotýnky.

 

 

Sledujte naše novinky, akce a slevy!
 
 
Kontakt
Logo
Zákaznická podpora
Zákaznická podpora
Po-Čt 8-16, Pá 8-14
Všechna práva vyhrazena ATEROS.CZ 2019
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.