Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po-Čt 9-16, Pá 9-14
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
29.09.2019
Představujeme značku Berlinger Haus
Představujeme značku Berlinger Haus   Značka Berlinger Haus je součástí společnosti Home Impex Ltd., která byla založena v září roku 2007. I když se... číst celé
21.09.2019
Nevyzvednutí zboží zaslaného na dobírku
Plánujete, že si objednáte zboží na dobírku s tím, že si to ještě necháte projít hlavou a když se rozhodnete, že ho vlastně nechcete, tak si jej jedno... číst celé
01.09.2019
Jak pečovat o nerezové nádobí a předejít poškození a vadám
Jste-li vlastníkem nerezového nádobí, jistě se Vám bude hodit pár praktických a užitečných rad, jak takovému poškození zabránit nebo jej alespoň napra... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Blog
Zotavení trávníku po zimě
20.02.2020
Zotavení trávníku po zimě
Příroda se již probouzí a proto je třeba se začít věnovat zahrádce. Dnes se zaměříme na péči o trávník a jeho úspěšné probuzení ze zimního spánku. číst celé
Jak vybrat správný nůž a jak o něj pečovat?
03.02.2020
Jak vybrat správný nůž a jak o něj pečovat?
Chcete si pořídit nový nůž a nechcete při jeho výběru šlápnout vedle? Pokud se budete držet našimi radami, pak budete jistě spokojeni. Výběr správnéh... číst celé
Jak pečovat o nerezové nádobí
06.01.2020
Jak pečovat o nerezové nádobí
Jste nově majitelem nerezového nádobí a bojíte se, aby případným nesprávným užíváním došlo k jeho poškození? Pak pro Vás máme několik rad, jak se o n... číst celé
Zobrazit všechny články

 

Vzhledem k aktuální situaci je omezen provoz zákaznické linky -

operátory máme doma pkud se nedovoláte využijte prosím e-mail.

Expedice zboží probíha bezezměny.

Vaše dotazy, připomínky prosím směřujte na

e-mail ateros@ateros.cz 

Rychlý kontakt:

tel: 576 130 728

Pondělí-čtvrtek 10:00-16:00

Pátek 10:00-14:00

e-mail: info@ateros.cz
 
Chat: 8:00-21:00

 

 

Přijímáme tyto platební karty:

 visavisa

 

 

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Jak vybrat správný nůž a jak o něj pečovat?

Jak vybrat správný nůž a jak o něj pečovat?

Nůž. Jedna z nejčastěji používaných kuchyňských pomůcek. Od přípravy pokrmu až po jeho konzumaci máme nůž v rukou několikrát. Používáme je na krájení, mazání, sekání a spoustu dalšéch činností.

Z tohoto důvodu je důležité, mít ty správné.

Čemu věnovat při výběru nože pozornost?

Využití: Ještě před tím, než nůž koupíte je důležité ujasnit si, k čemu jej vlastně budete používat a co vše bude nůž krájet. 

Jestliže si odpovíte "všechno" bude tou správnou volbou nůž univerzální

Kvalita: Nože musí mít vyváženou tvrdost, pružnost a odolnost vůči korozi. Tvrdost najdete pod označením HCR a dosahuje hodnot 52 až 60. Přičemž HCR 52 je stanoveno jako minimum a HCR 60 představuje vysokou tvrdost.

Pohodlnost držení: Tvar a materiál rukojeti ovlivňuje pohodlnost při držení. Pokud krájíte opravdu často, vyzkoušejte si, jak vám nůž sedí v ruce, jestli má dobrou stabilitu a zda je dobře vyvážený.

Materiál čepele a rukojeti: Čepele mohou být z bambusukeramiky nebo z oceli, která je k dostání v různorodé kvalitě.

Rukojeť může být:

  • Plastová: Nastříká se či upevní pomocí nýtů. Stříkaná plastová rukojeť je náchylnější k poškození než ta přinýtovaná a při větším tlaku může prasknout.
  • Dřevěná: Je příjemná na dotek, ale je třeba ji občas ošetřit voskem pro udržení hladkého povrchu.
  • Kovová: Tato rukojeť je pevná a odolná, ale v kombinací s vodou má kluzký povrch.

 

Typy nožů podle tvaru a použití:

  • Univerzální - mají středně dlouhou čepel 10-15 cm a dají se použít ke krájení jakýchkoliv potravin.

  • Na sýr - mají krátkou, perforovanou čepel a díky otvorům se sýr nezachytává na noži.
  • Na pečivo - čepel měří 20-30 cm, ostří je pilkovité či zvlněné díky čemuž lehce projdou křupavou kůrkou pečiva.

  • Na ovoce či zeleninu - mají čepel dlouhou 15 až 22 cm. Na měkké plody jsou ideální nože se zvlněným ostřím.

  • Steakové - délka čepele je cca 12-14 cm a tyto nože slouží ke krájení steaků.
  • Japonské - vynikají ostrostí a tenkou čepelí, díky níž snadno nakrájíte ryby i zeleninu na přesné kousky.

  • Sekáčky - Délka ostří je 15 až 25 cm a výška přibližně 5 cm. Sekáčky slouží k porcování a sekání kusů masa.

 

PÉČE O NOŽE

Čištění a údržba: Agresivní chemické čištění způsobuje mikroskopické narušování povrchu a nože by mohly ztratit některé z deklarovaných vlastností. Proto, pokud výrobce mytí nožů v myčce výslovně nedoporučuje, raději to nepokoušejte a myjte je ručně.

V případě, že máte nůž s dřevěnou rukojetí, v žádném případě ho nemyjte v myčce a občas rukojeť ošetřete včelím voskem nebo lněným olejem.

Při mytí v rukou nůž omývejte ve vlažné vodě měkkou houbičkou a jemným čistícím prostředkem.

Používání: Ke krájení používejte měkké podkladové materiály, jako jsou dřevo, plast nebo silikon. Nože rozhodně nepoužívejte k činostem, ke kterým nejsou určeny.

Skladování: Způsob skladování nožů má velký vliv na jejich životnost. Ideální je uložení nožů do bloku, kde má každý kus svůj vlastní otvor, nebo do magnetického bloku, který drží nože vedle sebe.

 

Naši nabídku kuchyňských nožů naleznete zde:https://www.ateros.cz/Kuchynske-noze-c129_2659_3.htm

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Sledujte naše novinky, akce a slevy!
 
 
Kontakt
Logo
Zákaznická podpora
Zákaznická podpora
Po-Čt 9-16, Pá 9-14
Všechna práva vyhrazena ATEROS.CZ ©2020
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.